Mesék a Mount Everest alaptábor túráról – 2. rész: A serpák fővárosa, Namche Bazaar

2. nap : PHAKDING (2650 M) – NAMCHE BAZAAR (3470 M)

Irány a serpák fővárosa! 2,800 méteren, egy Monjo nevű falucskánál léptünk a Sagarmatha Nemzeti Park területére.

A Sagarmatha – vagy ahogyan mi ismerjük, a Mount Everest – valóban a világ édesanyja: az árnyékában élők millióit táplálja. Innen és a Himalája alacsonyabb csúcsaiból erednek a méltóságteljes Gangeszt tápláló folyók, ami emberek millióit látja el vízzel és élelemmel. A nyári hónapokban eső hó táplálja a gleccsereket, a nedves meleg levegő pedig felolvasztja a régi jégrétegeket. A hatalmasra duzzadt, tejfehér folyók több tonnányi hordalékot cipelve zúdulnak le a gleccserekből, melyet később a Gangesz-medencében és a Bengáli-öbölben raknak le.

A Sagarmatha Nemzeti Park a Khumbu régióban helyezkedik el, Nepál észak-keleti részén. Három folyó is folyik területén, a Dudh Kosi, az Imja Khola és a Kosi. Ezek arról híresek, hogy a világ legmagasabb hegyei közül gyűjtik vizüket.

A területet északról Tibet határolja. A határt képező hegygerincek magassága mindenhol eléri az 5,700 métert. Délről pedig a Dudh Kosi mély és szűk hasadékai lehetetlenítik el a közlekedést. A modern turizmus és közlekedési eszközök megjelenése előtt ezek a természetes határok „védték” Khumbut a külvilág hatása elől.

A nemzeti park nagy részét gleccser-völgyek és mély hasadékok szabdalják, de néhány alacsonyabban fekvő területen találkozunk serpa földművelőkkel és állattartókkal. A körülbelül 3,500 serpán kívül tibetiek és más nepáli etnikai csoportok is élnek a terülten.

Sokan rácsodálkoznak a tényre, hogy a nemzeti park területén hagyományos életmódot élő, földművelő és állattartó közösségek élhetnek. A serpák 500 éve élnek harmonikus kapcsolatban környezetükkel, különleges kultúrájuk és életmódjuk része a nemzeti park történelmének. A Khumbu vallási és kulturális szerepe egész Nepálban igen jelentős. A tibeti buddhizmus egyik ősi irányzatát követő serpák kultúrája egyedülálló a világon.

 

A második nap már mind kilométerben mind szintben egy ambíciózusabb nap. A túra első szakasza egy nepáli flat, számos függőhíddal színezve. Ennek gyakorlati oka, hogy ma egész nap a folyóvölgyet szeljük át keresbe kasba, néha felmászva magasra, majd újra le a folyóhoz. Ezt tesszük egészen a legmagasabb függőhídig majd, ami a Hillary híd.

Az első híd nekem kicsit sikongatós volt, ráadásul félútról hátraarcot is kellett nyomni, mert jöttek a jakok. A további hídakon szoros arckifejezéssel, fotózni nem megállva, de néha kikacsintva a látványra, de de sikítás nélkül haladtam át, két hét múlva amikor ugyanitt jövünk visszafelé már csak röhögtem para magamon.

 

A nepáli flat otthon simán elmenne egy hegyi túrának, de itt Nepálban emelkedőnek csak azt hívják, ahol legalább 300-500 métert emelkedsz egyhuzamban. A Hillary híd után jött egy ilyen pulzusbooster. Hiszen Namche már 3470 méteren van, szinte rázuhan a város a hegyről a völgyre. Az emelkedőket mindig imádom. Ha elkapod a helyes tempót, jól pakolod a botot adva a helyes ritmust, akkor egy nagyon jó flowban fel lehet kaptatni akárhova. Én beálltam a pletykáló két nepáli guide mögé és az ismeretlen nyelv adta háttérzajban csendesen robot módba tettem magam és a poros, köves emelkedőn egy kis fehérjeszelettel egészen gyorsan feljutottam. Namche bejárat előtt van egy hivatalos checkpont is, ahonnan már látszik Namche színes házainak karéja.

A serpák fővárosa és legnagyobb települése, Namche Bazaar kb az utolsó állomása a civilizációs elemeknek. Túrafelszerelés forrás, van gyógyszertár, pénzváltó, írkocsma. Kereskedelmi előnyei mellett remek hely az akklimatizációra, hiszen csillagtúra jelleggel lehet 300-400 méter plusz magasságot tesztelgetni. Nekünk is ez a tervünk, így itt két éjszakát töltünk.

A történet folytatása…
A történet előző része…

Copyright © 2018 Szöveg: Parrag Krisztina, Fotók: Vörös Tamás Minden jog fenntartva. Az élménybeszámolót mégtöbb fotóval a Világutazó utazási blogon olvashatod.
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. Források: Jefferies, Margaret (1991): Mount Everest National Park, Sagarmatha, Mother of the Universe

Ha kedvet kaptál a túrához látogass el a Pachamama Expeditions weboldalára és keresd az Everest alaptábor gyalogtúra a Gokyo-völgyön keresztül túrát.

design & dev by stromi