Az Inka Ösvény túra és engedély

MIÉRT OLYAN NÉPSZERŰ AZ INKA ÖSVÉNY?

A klasszikus Inka Ösvény az utolsó és kétségkívül a legszebb szakasza az inkák fővárosából, Cusco-ból a Machu Picchu-hoz vezető inka zarándokútnak. A kihívásokkal teli, a testet, lelket és szellemet is próbára tevő túraútvonal a Szent Völgyből indul felfelé az Andok hágóin keresztül, köderdőkön és dzsungeleken át az ősi épületek között Machu Picchu városáig. A Nap-kapun átlépve megpillantani a párába burkolózó Machu Picchu-t nem a szokásos pipáljuk ki élmény, hanem életünk egyik ,,legnagyobb” pillanata.

Az Inka Ösvény a Szent Völgyből indul felfelé az Andok hágóin keresztül, köderdőkön és dzsungeleken át az ősi épületek között Machu Picchu városáig. © REDimages

INKA ÖSVÉNY TÚRAENGEDÉLY

Az Inka Ösvényre naponta maximum 500 túraengedélyt adnak ki, amiből körülbelül 100 jut a túrázóknak, a többit az őket kiszolgáló személyzet, a hegyi vezetők és hordárok kapják meg. Ugyanis is nekik is kötelező kiváltani a túraengedélyt. Az  Inka Ösvény a világ egyik legnépszerűbb túraútvonala, az engedélyek nagyon gyorsan elfogynak.

2002-ig az Inka Ösvény látogatása nem volt szabályozott. A túrázók ott táboroztak le, ahol nekik éppen tetszett, az ősi romokat latrinaként használták és hatalmas károkat okoztak a környezetben. Az engedély-rendszerrel szabályozhatóvá vált a túrázók éves száma és biztosították, hogy dokumentáció nélkül senki se léphessen az ösvényre. Ennek köszönhetően napjainkban a jól karbantartott túraösvény és a kiépített táborhelyek is tiszták, szemétnek nyomát sem látjuk gyalogtúránk során.
Az engedély másik előnye, hogy a túrázók számának korlátozása miatt a 46 kilométer hosszú  ösvényen alig találkozunk turistákkal.

A hegyi vezetők, teherhordók, szakácsok és segítők általában kétszer annyian vannak mint mi, a túrázó csapat. © REDimages

TÚRASZERVEZÉS

Az Inka Ösvény feletti felügyeleti jogokat gyakorló turisztikai minisztérium évente felülvizsgálja engedélyért folyamodó túraszervező cégeket. Mi sok éves utazásszervezői tapasztalatunk alapján választottuk ki helyi partnerünket mert a saját bőrünkön elégszer megtapasztaltuk már a hegyekben, hogy nem érdemes olcsó helyi céget választani. Nagyon fontos, hogy a bérelt kempingfelszerelés jó minőségű legyen: kényelmesen elférjünk a vízálló sátorban, mert sorozatterhelés során alap, hogy kipihenten vágjunk neki a napi távnak. A hegyekben bármikor változhat az időjárás,  ezért fontos, hogy a váltó ruháink és hálózsákunk ne ázzon el a vízhatlan zsákokban amit a teherhordók hoznak. Fontos az is, hogy megfelelő legyen az ellátás mert 2 szendviccsel nem lehet teljesíteni a 3 000 méter felett a napi 12-18 kilométeres távokat 1 000 méteres szintemelkedésekkel.

A föld egyik legszebb túraútvonalának végig járása életre szóló élmény. © REDimages

TEHERHORDÓK

Az Inka Ösvény gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagunkat táborhelyeink között. Egy teherhordó maximum 25 kg felszerelést vihet. Ezt nagyon szigurúan ellenőrzik, az ösvényen 2 alkalommal is lemérik csomagjaikat.
Ezért is fogy el olyan gyorsan az túraengedély is: a teherhordók, szakácsok és segítők általában kétszer annyian vannak mint a túrázó csapat.
Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal.

A gyalogtúra során hordárok viszik a nagy csomagunkat táborhelyeink között. A nagy csomag súlya személyenként maximum 6 kg lehet. © REDimages

ÉTKEZÉSEK

A 4 napos túra teljesítéshez energiára van szükség. Egy tábori szakács gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is. Segítőink reggel kávéval és teával ébresztenek minket a sátrunkban, a bőséges, több fogásos reggeli után pedig energiaszeletet és gyümölcsöt kapunk a túrára. Déli pihenőnk során meleg ebédet szolgálnak fel nekünk, esti táborhelyünkön pedig meleg teával és frissen pattogatott kukoricával várnak minket. És csak ezután jön a főétkezésünk, a vacsora….

Tábori szakács gondoskodik róla, hogy a túra során ízletes, tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. © REDimages

KEMPING

Kívül esik a komfort zónádon? Garantáljuk, hogy tetszeni fog: majdnem keleti kényelem luxus ellátással. Az Inka Ösvényen összesen 3 éjszakát töltünk sátorban, a 4. este már kényelmes ágyban alszunk a Machu Picchu lábánál, Aquas Calientes kisvárosában.

Inka Ösvényen két éjszakát kénylemes magshegyi sátrakban töltünk. © REDimages

A TÚRANAPOK BEOSZTÁSA

Mi 4 nap alatt járjuk végig a 46 kilométer hosszú Inka Ösvényt. A napi etapok úgy vannak beosztva, hogy a gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is. Arra törekszünk, hogy a lehető legteljesebb élményt kínáljuk, ezért a profi szervezés mellett nem feledkezünk meg inka történetekről sem.

PeruPacha0570 copy
A túrázás – bár néhányan így gondolják – nem arról szól, hogy végigszenvedjük magunkat egy izzasztó túraútvonalon. Mi nem teljesítménytúrákat szervezünk. Túráinkon a napi távolságok olyanok, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és a pihenésre is. © REDimages

HOGYAN HAT A SZERVEZETÜNKRE A MAGASSÁG?

Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Az utazásaink  programját úgy építettük fel, hogy minél több időt hagyjunk az akklimatizálódásra. Tengerszinten kezdjük az utazást és napról napra haladunk egyre magasabbra. E mellett minden lehetőséget megragadunk arra, hogy kisebb akklimatizációs túrákat tegyünk mielőtt nekivágunk az Inka Ösvénynek.

Utazóink testi épségére vigyázunk a túra alatt is, 6-8 emberre jut egy képzett hegyi vezető, mindig van nálunk elsősegélycsomag, oxigén palack és műholdas telefon. Ha egészségesek vagytok – nincs szív- és érrendszeri problémátok, nem vagytok cukorbetegek – elsősegélyre nem lesz szükség, a túrátok egy nagyszerű kihívás, egy hosszú séta lesz a felhők felett az Andokban.

Egészséges, sportos emberek számára az Inka Ösvény túra egy nagyszerű kihívás, egy hosszú túra a felhők felett az Andokban © REDimages

FIZIKAI ERŐNLÉT

A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés és a tengerszint feletti magasság jelenti. Bár fizikailag megerőltető, az Inka Ösvényt a sportos életmódot élő utazóink általában gond nélkül teljesítik. Vannak meredek szakaszok, több ezer lépcső fel és le valamint 2 négyezres hágón is át kell kelnünk, de az út végén ott vár ránk a Nap-kapu. A párába burkolózó Machu Picchu látványa pedig egy pillanatra sem teszi kétségessé, hogy ez a pillanat megérte a fáradtságot!

A Nap-kapun átlépve megpillantani a Machu Picchu városát nem a szokásos pipáljuk ki élmény, hanem életünk egyik ,,legnagyobb” pillanata. © REDimages

Szerző: Tátrai Bernadett

 

design & dev by stromi